Materiał na kuchenną podłogę

Podłoga w kuchni jest niewątpliwie bardzo ważnym elementem wystroju. Jej kolorystyka może uzupełniać kolory mebli lub wręcz przeciwnie – mocno kontrastować, tworząc wrażenie zupełnie oddzielnej strefy. Jaka by jednak nie była – podłoga w kuchni musi być przed wszystkim odporna na zabrudzenia i łatwa w czyszczeniu. Poniżej znajdziecie kilka przykładów na wykończenie podłogi w Waszej kuchni.

Kamień

Kuchenna podłoga musi sprostać wielu zadaniom. Między innymi musi być odporna na ścieranie oraz nienasiąkliwa, co wiąże się z większą ilością wilgoci w kuchni. Jednym z lepszych materiałów okazuje się być konglomerat granitowo-kwarcowy. Są to trwałe i odporne na ścieranie materiały, które dzięki swojej zróżnicowanej kolorystyce można dopasować do niemal każdego wnętrza. Bardziej popularny jest natomiast marmur. Dostępny jest w ciekawych wersjach kolorystycznych ale jego utrzymanie nie należy do najłatwiejszych. Systematyczna impregnacja będzie w tym przypadku niezbędna. Niezwykle ciekawym wyborem jest również trawertyn. Jednak ten materiał również wymaga impregnacji, a występujące w nim pory skutecznie utrudniają utrzymanie czystości.

Drewno

W kuchni otwartej dobrym wyborem będzie podłoga drewniana. Jednak w tym przypadku należy pamiętać o kilku rzeczach. Najlepszym wyborem będzie parkiet lub deski z litego drewna. W grę wchodzi: dąb, buk, klon albo wiśnia. Są to najlepsze materiały na kuchenną podłogę. Tak jak w przypadku kamienia, drewno należy uprzednio zabezpieczyć, aby woda i wilgoć nie wnikały w materiał. Grozi to odkształceniami oraz wizualnymi uszczerbkami. Drewno ma to do siebie, że jest materiałem ciepłym, w przeciwieństwie do kamienia. Jednak minusem jest to, że nie zastosujemy do niego systemu ogrzewania podłogowego.

Gres

Płytki wykonane z tzw. gresu polerowanego są bardziej nasiąkliwe niż inne odmiany tego materiału. Co za tym idzie, łatwiej je zaplamić, a powstałe zabrudzenia trudniej usunąć. Dlatego też gres polerowany należy zaimpregnować. Jeżeli jednak nie chcemy tego robić, możemy skorzystać z gresu technicznego niepolerowanego, porcelanowego, bądź szkliwionego. Wszystkie te materiały są bardzo trwałe, jednak należy pamiętać, że gres niepolerowany ma podobną do granitu nasiąkliwość, przez co może być problematyczny podczas eksploatacji. W przypadku płytek trzeba pamiętać o zastosowaniu odpowiednich fug. Obecnie większość dostępnych mas jest już odpornych na wilgoć. Nie zmienia to jednak faktu, że są elementem najbardziej podatnym na zabrudzenia oraz ukruszenia. W przypadku ogrzewania podłogowego należy również użyć specjalnych – wysokoelastycznych mas. Odporność na powstałe pod wpływem zmian temperatury naprężenia jest w tutaj kluczowa.

Bez względu na to z jakiego materiału planujecie wykonać podłogę w Waszej kuchni, należy zapytać sprzedawcę o szczegóły dotyczące eksploatacji poszczególnych jej rodzajów. Dobrze jest zorientować się już na samym początku, aby potem nie oszpecić swojej kuchni przez zaniedbanie lub lenistwo. Ważne jest aby od razu mieć podgląd na to ile będzie kosztować jej montaż i utrzymanie.  Oszczędzi Wam to potem przykrych niespodzianek finansowych i wizualnych.