Wytrzymały i piękny zarazem – idealny blat dla twojej kuchni

Wybierając blat kuchenny powinniśmy kierować się zarówno stylem, w jakim urządzona jest kuchnia, jak również funkcjonalnością materiału – a wybór jest spory. Czynnikami, który musimy wziąć pod uwagę są: jak wiele czasu spędzamy w kuchni, jak często gotujemy, czy mamy dzieci oraz  jak wiele czasu chcemy poświecić na codzienną pielęgnację blatu.

 

Tak więc, jaki który blat będzie idealny dla Ciebie?

Laminat

Blaty laminowane wykonane są na bazie płyty, na którą naklejony jest laminat. Świetnie imitują naturalne materiały, takie jak drewno, kamień, czy stal. Jest to zdecydowanie tańsze rozwiązanie, co nie znaczy, że gorsze jakościowo. Laminaty mają stosunkowo dobrą odporność na użytkowanie oraz łatwo utrzymać je w czystości. Jednak, gdy zostaną już uszkodzone, nie nadają się do naprawy. Postawiony kubek z gorącą herbatą nie spowoduje uszkodzeń, ale już  garnek odstawiony bezpośrednio z pola grzewczego płyty wymaga zastosowania podkładki. Para nie przeniknie w głąb blatu przez laminat, ale jego spodnia część musi już być zabezpieczona w przypadku montażu urządzeń AGD pod blatem, np. zmywarki.

 

Drewniany

Blat wykonany z drewna jest klasyką samą w sobie. Odpowiednio zabezpieczony olejem lub lakierem będzie się pięknie prezentował w każdej kuchni. Odporność blatu zależy od rodzaju użytego drewna, jednak nie powinno się na nim kroić ani stawiać rozgrzanych garnków, bo mogą powstać zarysowania i plamy. Dużym atutem jest możliwość wycięcia blatu w dowolny kształt, jednak konieczna stała pielęgnacja może ostudzić zapał mniej zorganizowanych osób.

 

 

Granitowy

Granit jest materiałem niezwykle trwałym, odpornym na ścieranie i zarysowania. Wilgoć, wysoka temperatura, czy uszkodzenia chemiczne nie są mu straszne. Zależnie od metody wykończenia blat może być gładki, połyskujący (polerowanie) lub chropowaty (szczotkowanie). Blaty z granitu są piękne, ciężkie, solidne i na pewno posłużą wiele lat.

 

 

Kwarcowy

Blaty  z konglomeratu kwarcowego powstają z połączenia kwarcu oraz żywicy poliestrowej. Najlepsze blaty w swoim składzie posiadają powyżej 90% naturalnego kwarcu, co gwarantuje ich wysoką odporność na plamy i uderzenia.  Blaty z konglomeratu kwarcowego zapewniają dużą wytrzymałość połączoną z estetyką. Ich zdecydowaną zaletą jest niska nasiąkliwość, odporność na zarysowania i działania chemikaliów, a także szeroka gama dostępnych kolorów. Nie musimy ich konserwować i impregnować. Minimalna grubość blatu wynosi 20 milimetrów.

 

 

Spiek kwarcowy

Blaty ze spieku kwarcowego są równie odporne na wszelkie czynniki zewnętrzne. Powstają one w procesie mielenia, prasowania oraz wypiekania w specjalnych, hybrydowych piecach.  Najbardziej zaawansowane technologie produkcji takich blatów łączą surowce stosowane w produkcji materiałów porcelanowych, szklanych oraz najwyższej jakości blatów kwarcowych. Dostępne są w wielu kolorach, które pozostaną trwałe i niezmienne przez lata intensywnego użytkowania. Wyróżniają się niemal zerowym stopniem chłonności. Są odporne na odbarwienia, zarysowania, promieniowanie UV, są również ognioodporne. Minimalna grubość blatu wynosi 12 milimetrów. Jedyną wadą tego materiału może być wysoka cena.

 

Każdy blat ma swoje wady i zalety, pamiętaj, by wybrać go pod swoje indywidualne preferencje. Najważniejsza przy wyborze blatu jest jakość materiałów, z których został zrobiony. Dobrej jakość blat przełoży się na komfort i wygodę użytkowania przy codziennym przygotowywaniu posiłków.