Wybierając blat kuchenny powinniśmy wziąć pod uwagę 👉 jak wiele czasu spędzamy w kuchni, jak często gotujemy, czy mamy dzieci oraz jak wiele czasu chcemy poświecić na codzienną pielęgnację blatu.
Dzisiaj prezentujemy Wam niezwykle trwałe blaty i co warto podkreślić łatwe w dezynfekcji:
✔️ Ze spieku kwarcowego
✔️ Kwarcowe
✔️ Granitowe
✅ Spieki kwarcowe 👉 to kompozycja naturalnych materiałów, w szczególności kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych 👉 Blaty ze spieków kwarcowych takich marek jak Neolith czy Laminam, są odporne na środki odkażające i detergenty. Można je łatwo czyścić bez ryzyka uszkodzenia płyty, czy odbarwienia jej powierzchni. Spieki kwarcowe doskonale nadają się do kontaktu z żywnością, ponieważ nie uwalniają pod wpływem wody żadnych substancji. Nie dopuszczają również do tworzenia się pleśni, bakterii i grzybów. Ponadto, blaty te są bardzo odporne na zarysowania, głębokie ścieranie i promieniowanie UV.
✅ Powierzchnie z konglomeratu kwarcowego powstają ze starannie dobranych surowców. Blaty kwarcowe Santamargherita idealne sprawdzą się do codziennych zastosowań 👉 są odporne na zarysowania czy działanie kwaśnych substancji, łatwo również utrzymać je w czystości. Cechują się trwałością i nie zmieniają swoich właściwości wraz z upływem czasu.
✅ Blaty granitowe są niezwykle trwałe, odporne na ścieranie i zarysowania. Wilgoć, wysoka temperatura, czy uszkodzenia chemiczne nie są im straszne, ale raz w roku zalecana jest konserwacja odpowiednim preparatem.
Kamień jest bardzo często wybierany jako materiał na blat kuchenny, co podyktowane jest jego wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia.
Wzory kamienne tworzą niepowtarzalny klimat zapewniając każdemu wnętrzu wyjątkowy charakter 🙂