Światło słoneczne
Najważniejsze źródło światła dla człowieka. To właśnie bez niego było by nam ciężko żyć oraz funkcjonować, o ile w ogóle było by to możliwe. Dlatego też niezbędne jest, aby w miejscu gdzie przygotowujemy posiłki oraz bardzo często je spożywamy, mieć jak najlepszy dostęp do tej życiodajnej energii. Blaty oraz ewentualny stół – jeżeli ten znajduje się w Twoich planach na kuchnię – najlepiej ustawić w blasku słońca. Wiadomo, że są takie dni kiedy samo światło słoneczne nie wystarcza. Nie zmienia to jednak faktu, że kuchenny blat najlepiej ustawić w takiej pozycji, aby padało na niego jak najwięcej słońca. Również jeśli macie w planach stół, warto zaplanować go tak, aby jak największa ilość promieni padała również na jego powierzchnię. W obydwu przypadkach nie tylko uprzyjemni to sporządzanie oraz spożywanie posiłków, ale dodatkowo je uatrakcyjni i wydobędzie z nich kolory.
Centralny punkt oświetlenia
Drugim ważnym elementem jest ogólne oświetlenie kuchni. Sprawdza się ono bardzo dobrze i nadal jest chętnie stosowane przy projektowaniu wnętrz. Główny punkt oświetlenia pozwala na wydobycie ogólnego „zarysu” pomieszczenia. Widoczne jest to po zmroku i w nocy, kiedy zapalając np. lampę sufitową wyłania nam się kształt kuchni. Jest to ważny element, ponieważ nie każda wizyta w kuchni kończy się przygotowywaniem posiłku – tak jest np. kiedy idziemy tylko po przekąskę do lodówki czy napić się przysłowiowej szklanki wody. Nie ma więc sensu bazować tylko na oświetleniu miejscowym i angażować do pracy mnóstwo żarówek, kiedy potrzebną pracę może wykonać jedna z nich.
Oświetlenie miejscowe
Ten rodzaj oświetlenia jest zwany niekiedy oświetleniem zadaniowym. Oznacza to, że pomaga wykonać określone zadanie. Możemy tutaj wyróżnić np. oświetlenie przy okapie. Umieszcza się je bezpośrednio nad palnikami, a wbudowane w niego lampy skutecznie rozjaśnią miejsce gotowania. Podobnie robi się nad kuchennymi blatami. Bardzo często, bezpośrednio nad nimi znajdują się podwieszane szafki, w których od spodu montuje się lampy LED, bądź małe halogeny.
Oświetlenie dekoracyjne
Ostatni wyróżniony przez nas typ służy jedynie aspektom wizualnym. Jest on bardzo często pomijany, z tego względu, że nie poprawia użyteczności, a generuje dodatkowe koszty. Nie mniej jednak, dobrze zaprojektowane potrafi zaprzeć dech w piersiach i wydobyć drugie oblicze kuchni. Trudno jest sprecyzować jakie konkretnie elementy wpisują się w tę kategorię, dlatego też przede wszystkim jedyne co ogranicza dekoracje w Waszej kuchni – oprócz finansów – to wyobraźnia. Dobry pomysł na wykorzystanie listew oświetleniowych to zaczepienie ich pod szafkami stojącymi na podłodze oraz w okolicach blatu. Również wewnątrz szafek: czy to będzie oświetlenie ich wnętrza, czy podświetlenie szklanych półek – na pewno będzie cieszyć oko. To tylko niektóre pomysły, których jest nieskończenie wiele.
Reasumując, w kuchni należy przede wszystkim pamiętać o wykorzystaniu naturalnego światła słonecznego. Uprzyjemni to pobyt w kuchni nie tylko domownikom, ale i ewentualnym roślinom na parapecie. Wszystko zależy jednak od klienta oraz pomysłów projektanta. Wybór barwy światła – ciepłego albo zimnego – jest uzależniony od kolorystyki wnętrza i efektu jaki zamierzamy uzyskać. Wszelkie pomysły najlepiej przedyskutować razem z projektantem. Taka osoba udzieli w stu procentach fachowej porady.